Hogyan küszöböljük ki a munkahelyi konfliktusokat?

Ugyan ezen kevesen gondolkozunk el, ezért érdekes felismerés lehet, hogy minden ember tagja különböző „csapatoknak”. Csapatnak számít a családunk, csapatnak számíthat a baráti társaságunk, a hobbink által körénk szerveződött társaság, a tágabb környezetünk, tagok vagyunk a szomszédaink csapatában, és természetesen a munkahelyünkében is.

Éppen ezért érdekes, ha megfigyeljük, hogy mennyire másképpen működünk együtt az egyes csapatokban. Egy csapatépítés tehát nem csak a munkahelyi kooperációnkat fejlesztheti, hanem segíthet a könnyebb együttműködésben az élet más, összedolgozást igénylő helyzeteiben is.

 

De mitől csapat egy csapat?

A csapat tagjai egy meghatározott cél érdekében dolgoznak együtt, így együttműködésüknek tétje van, felelősséget kell vállalniuk a közös munka minőségéért. A csapat összehangolja az egyes emberek erejét, így értékes munkahelyi tőke keletkezik. A csapatban mindenki azt a munkát végezheti, amely a személyiségének, tudásának legjavát hasznosítja. A csapatban dolgozás lehetőséget ad az egyes emberek fejlődésére, a társas kapcsolataik hatékony működtetésére.  Az természetesen magától értetődő, hogy a munkavégzés olykor rengeteg feszültséggel járhat, ami óvatlanul is konfliktusokat okozhat.

A munkahelyi stressz tehát egyértelműen befolyásolhatja a kollégáinkkal való kapcsolatot, de az kizárólag rajtunk múlik, hogy változtatunk-e a kialakult helyzeten. A kérdés az, hogyan győzzük le a feszültségeket?  A munkahelyi követelmények állandóan változnak, hol több, hol kevesebb felelősség esik ránk, nekünk minden eshetőséggel meg kell tudnunk birkózni. Mégsem a követelmények azok, amelyek megmérgezik a hangulatunkat, hanem az apró munkahelyi konfliktusok

Ezek az apró konfliktusok a munkáról a személyes kapcsolatokra terelik a figyelmet, és ekkor alakulhat ki az unszimpátia, vagy rosszabb esetben a teljes ellenszenv, ami egyenesen az együttműködés képtelenségét okozza. Bizonyított tény, hogy a csapatmunka sokat lendíthet egy vállalat vagy vállalkozás eredményességén. 

A munkatársak szaktudása és felkészültsége megalapozza a hatékonyságot, de az akár meg is sokszorozódhat, ha a munkavégzés egymást segítve, kreatív hangulatban történik. A jó csapatmunka elérésének leghatékonyabb módszere egy hangulatos, szép környezetben megszervezett csapatépítő tréning, amely lényegesen emeli a jövőbeli közös munka sikerességét.