Hatékony-e az extrém csapatépítés?

Egyre népszerűbbek már hazánkban is az extrém csapatépítő tréningek, melyek keretében a cég munkatársai általában extrém sportokat űznek csapatépítő program gyanánt. A módszer egyelőre külföldön divatosabb, de hazánkban is van már lehetőség ehhez hasonló csapatépítő rendezvények szervezésére.

A kérdés csak az, hogy vajon valóban hatékonyak-e az ehhez hasonló programok, vagy az extrém foglalkozások leveszik a hangsúlyt a csapatépítés valódi céljáról? A más néven „adventure” csapatépítő tréningeknek hívott programok általában úgy hirdetik magukat, hogy akár még hatásosabbak is lehetnek a hagyományos módszereknél, hiszen extrém helyzetekben, mikor gyors reakcióra van szükség, jobban egymásra hangolódnak az emberek. Vajon ez tényleg igaz?

 

Elveszhet a lényeg

A tankvezetés, a sziklamászás, az éles lövöldözés, a katonai kiképzés, a raftingolás, a víziejtőernyőzés, és még sok más ezekhez hasonló extrém program is adhat alapot egy csapatépítésnek. Arról, hogy ez mennyire hatékony módszer, erősen megoszlanak a vélemények. Az ugyanis biztos, hogy az ember annyira bele tud feledkezni az ilyen tevékenységekbe, hogy már szinte lényegtelenné válik, hogy éppen egy csapatépítésen vesz részt.

Egy jó csapatépítő tréninghez szükséges a nyugodt környezet és az, hogy a cég alkalmazottai, ugyan kikapcsolódás közben, de mégis megtanuljanak hatékonyan kommunikálni egymással. Egy ilyen heves lélegzetvételű, gyors tempójú programsorozat közepette erre nem biztos, hogy van lehetőség.

 

Akár veszélyes is lehet

Afelől természetesen semmi kétség, hogy az ilyen csapatépítő programok szervezői szem előtt tartják a biztonságot, ám történhetnek olyan véletlen balesetek, főleg nagyobb létszámú csapatoknál, amire még a szervezők sem lehetnek felkészülve.

Természetesen mindenki maga ismeri a cége alkalmazottait, így ez alapján szervezi meg a csapatépítő tréningeket, de érdemes mindig a hatékonyságot és a biztonságot szem előtt tartani. Előfordulhat ugyanis, hogy egyszerűbb dolgokkal, például beszélgetésekkel, változatos programokkal egy nyugodt, szép környezetben még eredményesebben zárulhat egy csapatépítés.