Miért hatékonyabb a tavaszi csapatépítés?

A tavasz a megújulás, az újrakezdés évszaka, éppen ezért a legjobb időszak arra, hogy cégünk munkatársait jobban összekovácsoljuk, vagy csak egyszerűen kiruccanjunk közösen egy hangulatos csapatépítés vagy céges buli keretén belül.

Tavasszal ránk tör a jókedv és az energia, így az együttműködés is sokkal hatékonyabban fejleszthető. Ilyenkor az ember sokkal szívesebben tartózkodik a szabadban, így érdemes olyan helyszínt választani a céges bulinak vagy csapatépítő tréningnek, amely tágas kerthelyiséggel, udvarral, kültéri helyszínekkel rendelkezik. Egy szép környezetben eltöltött szórakoztató tavaszi hétvége után egészen biztosan hatékonyabban, gördülékenyebben megy majd közös munka!

 

A szabadban csökken a stressz

Biztosan mindannyian észrevettük magunkon, hogy amint közeledik a tavasz, ellenállhatatlan késztetést érzünk arra, hogy kiszabaduljunk a szabadba, kiránduljunk, sétáljunk vagy programokat szervezzünk ismerőseinkkel, munkatársainkkal. Ezeknek a jelenségeknek tudományos magyarázata is van. Pszichológusok véleménye alapján a napfénynek és a kültéri tevékenységeknek rengeteg pozitív élettani hatása van, többek között csökkenti a stresszt és aktivizálja rejtett energiatartalékainkat.

 

Nyíltabb, egyenesebb emberi kapcsolatok

Egy felmérés során csapatban dolgozó embereket kérdeztek meg arról, hogyan értékelik a munkatársaikkal való együttműködést a tavaszi időszakban. A megkérdezettek túlnyomó többsége saját magát sokkal kiegyensúlyozottabbnak és pozitívabbnak értékelte, valamint úgy érezte, kommunikációja élénkebbé, egyenesebbé vált, az esetleges nézeteltérésekkel vagy munkabeli nehézségekkel pedig sokkal könnyebben birkózik meg.

Munkahelyi kapcsolatok terén sokkal nyíltabbnak, elfogadóbbnak és kíváncsibbnak értékelték magukat a megkérdezettek, a konfliktusok kezelését pedig jóval egyszerűbbnek találták ebben az időszakban. Ezek a magunkban és másokban is érzett változások mind hormonális okokra vezethetőek vissza, amelyek tavasszal indulnak meg a szervezetünkben. Érdemes tehát tavaszra időzíteni a különböző csapatépítő, csapat-összekovácsoló programokat, mert úgy tűnik, hatékonyság szempontjából ez az időszak lehet a legmegfelelőbb!